NIKA KUPYROVA: NO MORE MR NICE GUY

Nika Kupyrova: No More Mr Nice Guy
Fait Gallery PREVIEW
17. 10. 2018 – 12. 1. 2019
Vernisáž: 17. 10. 2018 v 19.00
Kurátor: Václav Janoščík

Umělecké projekty Niky Kupyrovy postrádají jednotný nebo pevný význam; namísto toho nám otevírají bohatý vesmír materiálů, objektů, odkazů i jazyků.
 
V rámci výstavy ve Fait Gallery autorka využívá sérii sci-fi románů Iain M. Bankse, odehrávající se ve futuristické civilizaci známé jako The Culture, a jeho symbolické či ironické pojmenovávání hvězdných lodí, které samy jsou živými bytostmi. Můžeme sledovat díla a objekty, které využívají své pojmenování jako proces utváření, kontroly i manipulace významu a smyslu. Autorka nás vtahuje do napětí mezi srozumitelným a nejasným, objektem a afektem, lidským a mimozemským, mezi znaky a povrchy, pravdou a fikcemi, přítomností a budoucností.

Přesně taková je role estetiky od Immanuela Kanta až po Iaina M. Bankse. Musíme neustále měnit a nacházet nové formy a jazyky, které nám umožní vidět více, než jen ony dichotomie; hlouběji pod povrchem pojmů a představ můžeme objevit afekty a detaily – a snad také krásu.
 
Nika Kupyrova se narodila v roce 1985 v Kyjevě. Studovala malbu na Edinburgh College of Art a v rámci stipendijního programu Erasmus strávila půl roku na Iceland Academy of the Arts v Reykjavíku. Její práce byly součástí například II. Moskevského mezinárodního bienále mladého umění nebo Triennale Linz 1.0 v LENTOS Kunstmuseum. Vystavovala v galerii Lothringer13 (Mnichov), Mattress Factory Art Museum (Pittsburgh), WIELS Contemporary Art Centre (Brusel), Wien Museum MUSA (Vídeň), Angewandte Innovation Lab (Vídeň), Kunstverein das weisse haus (Vídeň), SODA Gallery (Bratislava), v Galerii NTK (Praha) nebo galerii Berlínskej model (Praha).
 
Výstava bude zahájena vernisáží ve středu 17. října 2018 v 19 hodin.

Fotografické reprodukce k výstavě najdete ke stažení zde: https://bit.ly/2CqBOCN

Kontakt pro média:
Lucie Domorádová
domoradova@faitgallery.com
+420 601 327 215
www.faitgallery.com
 
 

Jdi zpět