Vladimír Kokolia: To nezbytné z Kokolii

Vladimír Kokolia / To nezbytné z Kokolii
Fait Gallery
17. 10. 2018 – 12. 1. 2019
Vernisáž: 17. 10. 2018 v 19.00
Kurátor: Miroslav Ambroz

Fait Gallery opět zahájí tři nové výstavy. Vernisáž výstav proběhne ve středu 17. října 2018 v 19.00. V hlavním prostoru Fait Gallery uvede rozsáhlou výstavu tvorby umělce Vladimíra Kokolii. V průběhu trvání výstavy proběhnou v galerii ve spolupráci s Kokoliou doprovodné akce, Kompostování s Vladimírem Kokoliou nebo Den s Vladimírem Kokoliou. Na této celodenní akci budou mít návštěvníci příležitost poznat autora nejen z umělecké stránky.
 
Fait Gallery zprostředkovává Kokoliovu nepředvídatelnost kombinovanou se systematičností a mesiášství, které je ale v každém momentě podmiňované ironií. Podle Kokoliovy svérázné malířské teologie totiž obraz žije teprve v poli divákova pohledu (stejně jako divák v té chvíli žije v poli obrazu). Kokolia tvrdí, že na svých obrazech maluje právě tato „pole“.
 
Jeho přístup k malbě se od 80. let stále více soustřeďoval na problematiku vidění, přičemž se zajímal o to, jak pohled proudí, jaké jsou jeho cesty a jak zachytit dění v tomto pulzujícím, neklidném prostoru mezi pozorovatelem a pozorovaným. Kokolia svůj zrak také neustále zkoumá a cvičí, usiluje o „zázračnost“ z dívání, kterou jsme prožívali v dětství a která je oproštěná od kontextu, nánosů pojmenování a racionálního porozumění. Obraz je tedy pro něj v prvé řadě záznamem o právě poznané možnosti pochopení světa, nikoliv náhražkou, kopií nebo odrazem reality.
 
Obraz zůstává pro Kokoliu i po desítkách let malování a vystavování záhadným předmětem. Obraz bezpochyby má svůj život, avšak ožívá teprve s divákem. Život před obrazem je téma této výstavy. Kokolia udělá z Fait Gallery něco jako skautskou KPZ – neboli „krabičku poslední záchrany“ – která obsahuje nejnutnější sadu způsobů přežití před obrazem. Divákovi, který zkusí různá nastavení svého přístupu, ukáží ony údajně nehybné a ploché obrazy skutečný pohyb a prostor.

Vladimír Kokolia prožil dětství ve Veverských Knínicích a v Brně-Lesné. V letech 1971–1975 vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti, obor Propagační grafika. Hned poté byl přijat na Akademii výtvarných umění v Praze, kde v roce 1981 diplomoval v oboru malířství u profesora Jana Smetany. Po jednoroční vojenské službě zůstal až do roku 1992 na volné noze.

V 80. letech byl aktivní zejména v Brně a v Praze, vystavoval na neoficiálních místech i ve státních galeriích a hrál s alternativním rockovým triem E. Většinu doby neměl žádný příjem a živila ho jeho žena Eva, se kterou má tři děti. Od začátku 90. let zintenzivnila Kokoliova výstavní činnost v zahraničí, včetně účasti na Documenta IX. V roce 1990 se stal prvním laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let. Součástí ceny byl pobyt v San Francisku, kde strávil šest měsíců. Od roku 1992 působí Kokolia jako vedoucí pedagog ateliéru Grafika 2 na AVU. Na přelomu let 2003 až 2004 probíhala v brněnském Domě umění Kokoliova kontroverzní retrospektivní výstava Vladimír Kokolia: Dům umění. V roce 2006 byl jmenován profesorem. Studovali u něj například Tomáš Vaněk, Ján Mančuška, Jonáš Czesaný, Veronika Holcová, Ondřej Smeykal, Kateřina Šedá, Adéla Babanová, Vilém Balej, Pavel Příkaský, Ondřej Basjuk. Kokoliovy práce jsou zastoupeny ve sbírkách v Česku i v zahraničí. Uspořádal přes sto samostatných výstav, participoval na více než čtyřech stovkách výstav skupinových. V rozhovorech a na svých veřejných přednáškách často zdůrazňuje zvláštnosti vnímání obrazu. Kokolia je autorem knih Slovník Gr2 (2008), Jení (Trigon 2012), Vy-já-dření (Trigon 2015) aj. Propaguje kompostování. Je nositelem titulu Miss Kompost ČR 2007. Je známý také jako mistr taiji. Pavel Jirásek o něm pro Českou televizi natočil film Kdokolia. V roce 2012 získal Cenu od Dalibora Chatrného pro umělce nad 35 let. Jeho zatím poslední výstavou byla Vladimír Kokolia: Epiphany v Ikon Gallery v Briminghamu. Žije a pracuje ve Veverských Knínicích a v Praze.
 
Výstava bude zahájena vernisáží ve středu 17. října 2018 v 19 hodin.

Fotografické reprodukce k výstavě najdete ke stažení zde: https://bit.ly/2CqBOCN

Kontakt pro média:
Lucie Domorádová
domoradova@faitgallery.com
+420 601 327 215
www.faitgallery.com
 

Jdi zpět