František Skála / Dva roky prázdnin

František Skála / Dva roky prázdnin

Fait Gallery

26. 2. – 9. 5. 2020

Vernisáž: 26. 2. 2020 v 19.00

Kurátor: Miroslav Ambroz

 

František Skála, který je známý převážně svými monumentálními, ale i komorními objekty a materiálovými instalacemi vykazujícími mnohdy nadsázku a smysl pro jemný humor, se tentokrát překvapivě prezentuje seriózní malířskou tvorbou.

Výstava nese název Dva roky prázdnin a Skála ho vysvětluje takto: „Příznivé okolnosti přály tomu, že jsem konečně po mnoha letech mohl dva roky téměř nerušeně malovat. Paradoxně k tomu přispěl i fakt, že jsme v rámci rekonstrukce bytu bydleli čtyři měsíce u sousedů. Malba samotná je nekonečné dobrodružství a spolu se dvěma velkými cestami do Kolumbie a Austrálie chápu toto šťastné období jako pobyt na pustém ostrově.”

V neukončené řadě Rezavých krajin navazuje na svůj soubor termokreseb Krajiny z bezčasí nebo cyklus grafik Obři, ve kterém je síla přírody personifikována do nadpřirozených bytostí. Monochromní, převážně apokalyptické scenérie, jsou zároveň oslavou přírodního pigmentu objeveného před lety, jehož překrásná barva je tvořena železitými nanoschránkami mikroorganismů z lesního pramene v západních Čechách. I zde, jako ostatně i jinde ve Skálově tvorbě, je však možno sledovat v rámci cyklu jeho neudržitelnou objevitelskou posedlost.

Obrazy, které vznikly během studijní cesty po Kolumbii, jsou pokračováním linie, kterou Skála začal odvíjet už velkým plátnem Matka země vystaveným na jeho výstavě v Rudolfinu v roce 2004. Zde se vynořila postava centrálního božstva, která se v jeho tvorbě objevuje v mnoha variantách a materiálech. Obrazy jsou často zabydleny postavami, které přicházejí z jakéhosi transkulturního zásvětí. Autor jde tak daleko, že se nechal inspirovat jeskynními malbami starými až 60.000 let, za kterými jel do Austrálie. Plátna adjustovaná „na volno“ bez blindrámů, jsou malována na zemi, pigmenty přírodních odstínů nebo barevnými okry nasbíranými v Austrálii.

Všechny další práce, ať už jsou to nestandartní oválné motivy, fotografie sochařských parků z australského Darwinu, malovaná domorodá pádla-návěstí, nebo nekonečná řada obrazů-objektů (obálek), táhnoucí se od poloviny 80. let, potvrzují stále stejnou autorovu fascinaci přírodou, okouzlení krásou barvy, energií materiálu a úžas nad tajemstvím stvoření světa.

Tři roky po úspěšné výstavě ve Valdštejnské jízdárně Národní galerie tak s námi Skála sdílí svou radost z přirozené tvorby.

 

František Skála (1956), jeden z nejvýraznějších výtvarníků své generace, vystudoval řezbářství a animovaný film na VŠUP. Ilustroval přes 20 knih, za které získal mnoho ocenění. Zúčastnil se více než 140 kolektivních a 50 samostatných výstav doma i v zahraničí. V roce 1991 obdržel Cenu Jindřicha Chalupeckého. V květnu 1993 reprezentoval ČR na Bienále v Benátkách, kam došel pěšky. Výstava Skála v Rudolfinu (2004) byla nejúspěšnější výstavou roku a podobně úspěšná byla i velká výstava v Jízdárně Národní galerie v roce 2017. Zakládající člen Tvrdohlavých (1987–1991), člen tajné organizace B.K.S. (Bude konec světa), komtur Řádu Zelené berušky. Hraje a zpívá v Malém tanečním orchestru a ve skupině Finský barok. Je členem divadla Sklep a tria Tros Sketos.

 

Výstava bude zahájena vernisáží ve středu 26. února 2020 v 19 hodin.

 

Kontakt pro média:

Tímea Vitázková

vitazkova@faitgallery.com

+420 601 327 291

www.faitgallery.com

Jdi zpět