Jiří Staněk / Brightness

Jiří Staněk: Brightness

Fait Gallery PREVIEW

19. 10. 2022 – 14. 1. 2023

Vernisáž: 19. 10. 2022, 19:00

Kurátor: Jiří Dušek

Architekt výstavy: Jakub Němec

 

Jiří Staněk ve své site-specific instalaci Brightness tematicky propojuje svět umění se světem vědy, a to nejen díky kurátorovi Jiřímu Duškovi, vědci a řediteli brněnské Hvězdárny, ale i tématům, která výstava artikuluje, jako je světlo, jas, Slunce, zrak nebo vlnoplochy.

Jiří Staněk se ve své tvorbě vydal cestou vizualizací vln a částic. Jeho rastry papírových instalací jsou makroskopickými vlnoplochami, které mění vzhled s úhlem pohledu žasnoucího diváka. Při bližším nazření navíc připomínají detailní pohledy na povrch našeho Slunce. Ten je strukturován granulací, tedy vrcholky vzestupných proudů o několik set stupňů teplejších než okolí, které přenášejí energii z vnitřních oblastí směrem k povrchu.

Díky tomu je viditelná část Slunce ohřátá na teplotu pět a půl tisíce stupňů Celsia. Díky tomu je na planetě Zemi již po čtyři miliardy roků možný život. Díky němu se z mozku našich pradávných předků vylouplo oko, které dokáže vnímat vlastní vesmír. Díky představivosti autora Jiřího Staňka a také návštěvníků existuje i výstava Brightness.

Text: Jiří Dušek

 

Jiří Staněk (1990) studoval v Ateliéru kresby a grafiky (Margita Titlová-Ylovsky a Svätopluk Mikyta) na FaVU v Brně. Autor ve své tvorbě citlivě zkoumá prostorové možnosti a vlastnosti nejbazálnějšího výtvarného materiálu – papíru. Samostatně vystavoval mimo jiné v Etcetera Art Gallery (Rastrum II., 2022), Luxfer Gallery (Piloty, 2021) nebo v Jáma Gallery (Hard Coal Prints Comingsoon, 2020). Jeho práce byly součástí kolektivních výstav v Alšově jihočeské galerii (MEN, 2022), v Domě umění města Brna (Tady a teď!, 2021), v Museu Kampa (Mnohoznačnost struktur / dynamika sil, 2019) nebo v Grafikpreis der Stadt Bietigheim-Bissingen (Linolschnitt heute X., 2016). Dílo Jiřího Staňka je zastoupeno ve sbírkách Musea Kampa, Muzea umění Olomouc, Fait Gallery, COLLETT Prague | Munich a v dalších soukromých sbírkách. Autor byl finalistou Ceny StartPoint a Koschatzky Art-Award ’21.

 

Presskit najdete zde: https://bit.ly/3xT8ShI

Kontakt pro média:

Tímea Vitázková

vitazkova@faitgallery.com

+420 601 327 291

www.faitgallery.com

 

Jdi zpět